De sportvereniging van Appelscha

Inschrijven? Download hier uw inschrijfformulier.

 

AFC badminton clubshirt

Shirt 2019

Het officiële AFC badminton clubshirt is in vele maten leverbaar. Het zijn kwalitatief goede shirts, kleur en vorm vast. Ze zullen bij normaal gebruik jaren meegaan. Dit geldt voor de jeugd als voor de volwassenen. Twijfel je over de juiste maat dan kun je contact opnemen met HH Sports in Smilde. Beter nog, pas even een shirt van iemand anders. In de winkel liggen geen shirts.

Een shirt kan bestelt worden door in de sporthal de bestellijst in te vullen met de benodigde gegevens. Wij zorgen er dan voor dat deze in bestelling genomen wordt!

De kosten van een shirt bedragen:

   Omschrijving   Kosten            Leverancier
     
   HH Sport
   Linthorst Homanweg 10 Smilde
  Tel. 0592-412050  
   Shirt volwassenen   € 25,00
   Extra kosten voor naam op achterzijde        € 7,50

Contributie Incasso

De contributie incasso vindt plaats op de 25e van de maanden februari, mei, augustus, november.

Wanneer u wijzigingen, aan- en/of afmeldingen voor uw lidmaatschap wilt doorgeven, dan dient dit te doen bij de ledenadministrateur van de sportafdeling waarvan u lid bent.

Kijk voor de gehele informatie over de contributie hier

Bedanken als lid

Bedanken als lid kan alleen schriftelijk bij de ledenadministratie.
Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Uiterlijk 4 weken voor het einde van het kalenderkwartaal (31-3, 30-6, 30-9, 31-12.).

 

Racket professioneel laten bespannen? Dat kan bij Chris Das, voor slechts 17,50 Euro: chrisdassie@hotmail via een berichtje of app 0613601138 op

 Chris1

Hieronder enige uitleg over bespannen en soorten snaren.

Badminton racket bespannen

De juiste bespanning van het badmintonracket is essentieel voor uw speelcomfort. De keuze voor de juiste snaar en de bijbehorende bespanning is dan ook niet zo makkelijk als vaak wordt gedacht. De bespanning is namelijk grotendeels afhankelijk van uw speelstijl. Om u op weg te helpen bij het kiezen van de juiste snaar en de juiste bespanning, hebben wij op deze pagina alles op een rijtje gezet wat u moet weten over het bespannen van uw badminton racket.  

Eigenschappen badminton snaar

De bespanning van een een badmintonracket bepaalt in grote mate ook het gevoel van een racket. Het kiezen van de juiste snaar is dan ook erg belangrijk. Badmintonsnaren zijn grofweg op te delen in vier verschillende types, namelijk: badmintonsnaren die gericht zijn op power, badmintonsnaren die gericht zijn op controle, badmintonsnaren die gericht zijn op duurzaamheid en badmintonsnaren die gericht zijn op comfort. Hieronder kunt u per eigenschap lezen wat dit inhoudt.

Power

Power badminton snaren zijn, zoals de naam al verraadt, zeer geschikt voor spelers die graag met extra kracht en power spelen. Met behulp van dit type snaar kunt u de shuttle op een normale manier raken, maar verkrijgt deze alsnog een hogere snelheid dankzij de extra veerkracht van de badmintonsnaar. Power snaren zijn zeer geschikt voor aanvallende badminton spelers. 

Chris2

 

Controle

Badminton spelers die de shuttle graag gericht slaan, voor een optimale controle op de baan, zijn het meest geholpen met een controle badminton snaar. Met dit type badmintonsnaar bent u in staat om de shuttle precies te plaatsen waar u wilt, onafhankelijk van de kracht waar u mee slaat. Voor een optimale controle is het ook van belang dat de snaren niet verschuiven tijdens het spelen. 

Duurzaamheid

Door te spelen met duurzame snaren kunt u langer gebruik maken van uw snaren, zonder dat u bang hoeft te zijn dat de spanning verdwijnt. Let wel op: voor spelers met een zeer krachtige slag hoeft een duurzame snaar niet te betekenen dat deze ook echt langer meegaat. Duurzame snaren zijn vaak gewoon dikker of gemaakt van sterkere materialen waardoor deze langer meegaan.

Comfort

Comfort snaren (ook wel gevoel snaren genoemd) zijn perfect voor spelers die gevoelig zijn voor blessures. Deze snaar zorgt er namelijk voor dat u minder trillingen in uw arm ervaart, waardoor u uw arm ontlast. Comfort snaren komen het beste tot hun recht wanneer deze minder sterk zijn bespannen en zijn met name geschikt voor spelers met een relatief "zachte" slag.

Dikte badminton snaar

Dikte snaar:DunnerDikkerKracht:+-Controle:+-Levensduur:-+Gevoel:+-Comfort:+-

Dikte van de badmintonsnaar

De dikte van een badmintonsnaar varieert doorgaans van 0,65 tot 0,85 mm. Hierbij geldt over het algemeen: hoe dunner de snaar, hoe beter de controle en hoe hoger het comfort. Echter gaat dit wel ten koste van de levensduur van de badmintonsnaar. Een dikkere badmintonsnaar gaat langer mee, maar hierbij levert u dan wel weer in op controle en gevoel. 

Wat voor dikte badmintonsnaar uw voorkeur heeft, is dus afhankelijk van uw voorkeuren wat betreft eigenschappen zoals duurzaamheid kracht en controle. De relatie tussen badmintonsnaar dikte, kracht, controle, levensduur, gevoel en comfort wordt weergegeven in de tabel hiernaast. 

Juiste bespanning badminton snaar

De spanning van een badmintonracket is het aantal kilogram dat op de badmintonsnaar wordt geplaatst. Deze bespanning is zeer belangrijk voor uw speelcomfort. Over het algemeen geldt: hoe lichter de bespanning, hoe verder dat u slaat. En hoe zwaarder de bespanning, hoe preciezer dat u slaat. Beginnende spelers starten doorgaans met een bespanning van 8-9 kg. Een lagere spanning vergroot namelijk het zogenaamde trampoline-effect. Hierdoor heeft u meer tijd om de shuttle goed te raken en kunt u makkelijker kracht in uw slag verwerken. 

Zodra u wat meer vertrouwd bent met het racket, kunt u vervolgens gaan variëren met de spanning in het racket. Dit kunt u geleidelijk aan doen, door de spanning steeds te verhogen met 0,5 kg en te zien wat voor effect dit heeft op uw speelwijze. De gebruikelijke spanningskracht zit tussen de 8 en 13 kg, waarbij 11-13 kg vrijwel alleen wordt gebruikt door gevorderde spelers. Vaak zijn ook alleen de duurdere rackets die door gevorderde spelers worden gebruikt geschikt voor deze bespanning.

Hard of zacht bespannen?

De bespanning en spankracht zijn omgekeerd aan elkaar gerelateerd. Hoe meer spankracht u bijvoorbeeld op uw badmintonsnaar zet, hoe minder power, maar hoe meer controle u heeft. Onderstaande tabel geeft hier een duidelijk overzicht van.

Bespanning:HarderZachterPower:-+Controle:+-Levensduur:-+

Levensduur badminton snaar

De spanning van uw badminton racket neemt geleidelijk af. Of u uw racket nu gebruikt of niet. Een badmintonracket dat enkele maanden geleden bijvoorbeeld werd bespannen op 10 kg, zal deze bespanning niet meer hebben wanneer u er nu weer mee gaat spelen. Daarom is het belangrijk dat u uw badmintonracket regelmatig opnieuw laat bespannen.

Waarom een badminton snaar vervangen?

De levensduur van de bespanning is van een aantal factoren afhankelijk. Een snaar kan bijvoorbeeld uitdrogen, de elasticiteit verliezen of er kan een snaarbreuk ontstaan. Zo een snaarbreuk kan bijvoorbeeld weer ontstaan door slijtage of het foutief slaan. Houdt er daarnaast ook rekening mee dat er bij een hardere bespanning (9 kg of meer) meer kans is op een snaarbreuk dan bij een zachtere bespanning (minder dan 9 kg). Vervang dus regelmatig uw snaren om een goed speelcomfort te blijven behouden.

Wanneer een badminton snaar vervangen?

Als u gemiddeld één keer per weerk speelt, is het verstandig om zeker eenmaal per jaar de bespanning van uw badmintonracket te laten vervangen. Daarnaast kunt u nog een aantal andere stappen ondernemen om de spanning van uw racket op peil te houden. Zo kunt u het verlies van de elasticiteit zoveel mogelijk beperken door de breedtesnaren 'na te trekken' (ook wel stretchen genoemd) zodat er een optimale bespanning tot stand komt. Ook is het mogelijk om de breedtesnaren zwaarder te bespannen dan de lengtesnaren. 

Om breuken in de top van de lengtesnaren te voorkomen kunt u ervoor kiezen om een extra breedtesnaar in de top aan te brengen. Deze extra breedtesnaar vangt klappen op van bijvoorbeeld foutief geslagen shuttles.